Често задавани въпроси (FAQ)

Как мога да направя поръчка?

За да направите поръчка, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил, след което да изберете желаните артикули, да ги добавите в кошницата и да следвате инструкциите за плащане и доставка. Друга възможност за поръчка е без регистрация, попълвате само данни за доставка.

Каква е цената на доставката?

Цената на доставката може да варира в зависимост от мястото на доставката, теглото на поръчката и избраната метод на доставка. В момента предлагаме доставка с куриерска фирма Еконт. Обикновено тази информация се предоставя при финализиране на поръчката.

Какъв е срокът за доставка?

Срокът за доставка също може да варира и зависи от местоположението на клиента и наличността на продуктите. Обикновено магазините предоставят информация за очакван срок на доставка при поръчката. Приблизително време е между 3 и 5 работни дни.

Мога ли да върна или заменя продукт, ако не ми отговаря?

Да можете да върнете вашата покупка в рамките на 14 дни от деня на получавене. За целта е необходимо да пазите документите за получаване и да върнете стоката във вид в който сте получили с етикети и опаковка.

Каква е процедурата при връщане на продукт?

Процедурата за връщане на продукт може да варира, но обикновено включва свързване с обслужващия екип на магазина, попълване на формуляр за връщане и следване на указанията за връщане на продукта.

Имате ли размерна таблица за дрехите?

Да,предоставяме размерни таблици, които помагат на клиентите да изберат правилния размер за техните дрехи. Тези таблици обикновено се намират на страницата на продукта.

Как мога да се свържа с обслужващия екип на магазина?

Предоставяме контактна информация, като телефонен номер или имейл адрес, на които клиентите могат да се свържат с въпроси или проблеми. Може да намерите необходимата информация в категория Контакти.

Как мога да следя статуса на своята поръчка?

Предоставяме опция за проследяване на поръчката. Тази информация може да бъде намерена във вашата акаунт или ще бъде изпратена на посочения от вас контакт.

Имате ли някакви специални оферти или отстъпки?

Магазините често предоставят специални оферти и отстъпки. За да научите повече, следете новините на магазина или се абонирайте за бюлетин.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас